Naar de kapper

Bij Fjordenpaarden staan zoals jullie weten de manen rechtop. Zo ook bij Frutske, want lange manen bij hem vind ik persoonlijk niet zo stoer staan. Natuurlijk blijven die manen niet vanzelf rechtop staan, een beetje hulp is nodig. Dus moet hij regelmatig geknipt worden. Zijn kapper, dat ben ik! En, eerlijk is eerlijk, Frutske is een zeer gewillige cliënt. Hij staat keurig stil en valt al snel in slaap als je bezig bent. Af en toe word je even onderbroken omdat hij iets hoort en zijn hoofd omdraait of omhoog of omlaag beweegt. Maar ach, lang duurt dat niet en al snel kun je weer verder. Heerlijk werk, je raakt er zelf ook ontspannen van.

Dat knippen valt in de praktijk nog helemaal niet mee. Vooral in het begin was het zoeken naar de juiste manier. Je moet maar eens de manen van een Fjord voelen, dan weet je door wat voor dikke haren je heen moet. Je hebt ook nog dat het witte haar korter hoort te zijn dan het zwarte, maar eigenlijk niet meer dan een centimeter. Wat gebruik je dan voor schaar? Of zou een tondeuse een betere oplossing zijn? Dat laatste hebben we nooit goed aangedurfd, ik nog steeds niet. Een scherpe, heuse kappersschaar deed goed zijn werk. Helaas zijn we deze om onverklaarbare redenen kwijt geraakt en is het nu een iets andere schaar die het werk doet. Ook daar valt best goed mee te knippen, al is deze schaar niet zo scherp en zuiver als een kappersschaar. Maar ik kom ermee door de dikke plukken haar heen.

De techniek heb ik verder verfijnd na een bezoek van iemand die dat knippen van manen professioneel doet. De eerste keer alles knippen en dan pas de witte haren korter. Dan houd je nog wel de uitdaging om in een bocht te knippen, vergelijkbaar met een parabool. Dat gaat de ene kant op echt wel makkelijker dan aan de andere kant, en dus loop ik steeds heen en weer om het kapsel zo symmetrisch mogelijk te maken. Al met al ben ik ruim een uur bezig om zijn manen wat naar tevredenheid te hebben. Perfectionistisch als ik ben is het natuurlijk nooit goed genoeg, toch mag het resultaat er elke keer wel zijn!

Oorspronkelijk gepubliceerd als blog op ROS Magazine.

Elke 6 weken nieuwsbrief ontvangen?

[contact-form-7 id="679" title="Email formulier"]

Met welk verhaal kan ik jou helpen?

Stuur je e-mail naar info@tekstschrijf-ster.nl. Dan neem ik zo snel mogelijk (telefonisch) contact met je op.

Brenda Dekkers

2x Woordwaarde

Als je Marloes een tekst voor je laat schrijven, dan kun je ervan uitgaan dat je een doortimmerd, kloppend en fijn verhaal krijgt. Met de juiste boodschap, toon en/of zoekwoorden. Ze neemt je wensen net zo serieus als haar vak. Dat komt er nou van als je zo’n sensitief, intelligent en hard werkend mens bent als Marloes. Kortom: het is een plezier om met haar te werken.

Manon

SourceRepublic

‘Marloes verdiept zich in ieder onderwerp (finance, fashion, food, lifestyle, travel) waardoor ieder artikel van hoogwaardige kwaliteit is en geheel voldoet aan de wensen van de klant. Daarbij houdt zij zich altijd aan de briefing en levert waar nodig in overleg eigen input’.