Herdenken overbodig? Alles behalve!

Soms hoef je iemand niet persoonlijk te kennen om toch verdriet te voelen om zijn dood. Dat merkte ik maar al te goed toen ik het tragische nieuws hoorde van het overlijden van Wim Aloserij. ‘De Laatste Getuige’. In zijn slaap overleden in Hamburg, vlak bij de plek waar hij zoveel heeft moeten doorstaan, net voordat hij de herdenking van dat vreselijke kamp Neuengamme kon bijwonen. Toeval? Of symbolisch misschien?

Ik zou hem zondag gaan ontmoeten, en keek daar enorm naar uit. Hij maakte indruk met zijn levendigheid, ook op 94-jarige leeftijd. Zoveel ellende meegemaakt, en dan in staat zijn om van het leven genietend door te gaan. Respect voor de kracht van deze man is hier op zijn plaats. Sterker nog, zijn kracht werkt inspirerend.

Ik ben blij dat Wim zijn verhaal zo goed heeft laten optekenen nu het nog kon. ‘De Laatste Getuige’ is een waar naslagwerk geworden. Hoewel de inhoud niet geweldig is, is het wel geweldig goed geschreven.  Ik heb het gelezen met gemengde gevoelens. Indrukwekkend. Weerzinwekkend. Onmogelijk om tot je door te laten dringen soms. Het krankzinnige systeem van SS’s, Kapo’s, Blockälteste, Stubeälteste en Vorarbeiters. Regelmatig kon ik niet bevatten dat dit daadwerkelijk in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Maar ik kon het boek op zijn tijd wegleggen. Voor Wim was er geen ontsnappen aan.

Ik hoop voor hem, en zijn nabestaanden, dat openlijk zijn verhaal vertellen een mooie afsluiting van zijn leven is geweest. Maar ik hoop vooral dat iedereen in Nederland zijn verhaal leest (en dat van anderen die een oorlog hebben meegemaakt). Opdat wat Wim heeft doorgemaakt, nooit meer gebeurt. Omdat we dat nooit meer mogen laten gebeuren.

Laten we doorgaan met op 4 mei onze doden herdenken en op 5 mei onze vrijheid vieren. Juist nu. Leven in vrijheid is echt niet vanzelfsprekend. Ook al denken we dat wel graag.

Wim Aloserij: ‘Als je iemand haat dan heb je er zelf last van. Die ander merkt het niet en jij bent degene die verzuurt. Het leven is veel te waardevol daarvoor. We zijn op de wereld om elkaar lief te hebben, niet om elkaar te haten.’

Elke 6 weken nieuwsbrief ontvangen?

[contact-form-7 id="679" title="Email formulier"]

Met welk verhaal kan ik jou helpen?

Stuur je e-mail naar info@tekstschrijf-ster.nl. Dan neem ik zo snel mogelijk (telefonisch) contact met je op.

Brenda Dekkers

2x Woordwaarde

Als je Marloes een tekst voor je laat schrijven, dan kun je ervan uitgaan dat je een doortimmerd, kloppend en fijn verhaal krijgt. Met de juiste boodschap, toon en/of zoekwoorden. Ze neemt je wensen net zo serieus als haar vak. Dat komt er nou van als je zo’n sensitief, intelligent en hard werkend mens bent als Marloes. Kortom: het is een plezier om met haar te werken.

Manon

SourceRepublic

‘Marloes verdiept zich in ieder onderwerp (finance, fashion, food, lifestyle, travel) waardoor ieder artikel van hoogwaardige kwaliteit is en geheel voldoet aan de wensen van de klant. Daarbij houdt zij zich altijd aan de briefing en levert waar nodig in overleg eigen input’.