Gezocht: zelfvertrouwen

Vaak ben ik ontzettend jaloers op al die mensen die zonder angst op hun paard zitten. Wees blij als je kan opstappen en weg kan rijden zonder ergens over na te denken. Heerlijk lijkt me dat! Op sommige momenten kom ik in de buurt van dat gevoel. Dan kan ik mijn hoofd leegmaken en gewoon gaan. Dan kan ik de dingen op me af laten komen en op dat moment maar zien hoe iets loopt. In nog veel gevallen blijkt dat echter veel moeilijker dan het lijkt. Op die momenten worstel ik met mijn eigen gedachten. Want hoewel ik echt wel bewezen heb te kunnen rijden en te kunnen blijven zitten, is dat vertrouwen in mezelf ver te zoeken.

Mijn pony en ik komen al wel van een lange weg. Ooit reden we altijd in het bos met een ander stel, eerst een vriendin te paard en later dezelfde vriendin met onze Haflinger. Toen zij besloot ergens anders te gaan rijden omdat ze niet de band kon krijgen met Arno die ze zocht, waren mijn pony en ik op elkaar aangewezen. Omdat alleen maar in de bak rijden niet alleen saai kan zijn voor jezelf maar ook voor je paard, moesten we toch naar buiten met z’n tweetjes. Reken er maar op dat mijn pony dat echt niet zag zitten in zijn eentje! Hij, zonder ander paard? Dat ging er de eerste keren slecht in bij hem, ook al had hij zijn mensenmaatje op zijn rug.

Pas in zo’n situatie kom je weer in aanraking met leiderschap. Hem laten weten dat hij en ik echt samen de wereld aankonden, dat heeft best even geduurd. De eerste keren draaide hij nog op de parkeerplaats om en sjeesde hij terug naar zijn veilige haven. De eigenaresse is zelfs een aantal keer mee naar buiten geweest om de terugweg te blokkeren, tot mijn pony en ik de stilzwijgende afspraak hadden dat hij gewoon vooruit liep, het erf af…

Mijn pony zou echter zichzelf niet zijn als hij niet iets nieuws verzon. Nadat we het omdraaien in een vroeg stadium overwonnen hadden, kwam het omdraaien in het bos. Help, er was iets engs (een mountainbiker bijvoorbeeld) of er was iets nieuw in het bos (een grote kei bijvoorbeeld) en weg was hij! Dan was het omdraaien en galopperen maar. Ik kan je vertellen, mijn pony is rap hoor. Nog voordat jij door hebt dat hij dat gaat doen, is hij al een paar meter verder. Het grote voordeel is wel dat je hem binnen drie passen weer in tempo terug hebt. Uiteindelijk hebben we dat geintje ook weer overwonnen… en nu zitten we nog een beetje met de angst.

Ik kan me best van tevoren druk maken over de dingen die we onderweg mogelijk tegenkomen. Gelukkig zijn de laatste paar keren naar het bos behoorlijk goed verlopen en kon ik steeds beter rustig blijven. Ach, een grasmaaier is eng maar mijn pony kalmeren ging best makkelijk. En een tractor die stilstaat, dat is helemaal geen probleem. Het is voor mij een kwestie van “dit zou kunnen gebeuren” loslaten en op het moment zelf maar zien wat er gebeurt en hoe je het oplost. Best ingewikkeld vind ik zelf. Heeft iemand nog een portie zelfvertrouwen te paard over?

Oorspronkelijk gepubliceerd als blog op ROS Magazine.nl.

Elke 6 weken nieuwsbrief ontvangen?

[contact-form-7 id="679" title="Email formulier"]

Met welk verhaal kan ik jou helpen?

Stuur je e-mail naar info@tekstschrijf-ster.nl. Dan neem ik zo snel mogelijk (telefonisch) contact met je op.

Brenda Dekkers

2x Woordwaarde

Als je Marloes een tekst voor je laat schrijven, dan kun je ervan uitgaan dat je een doortimmerd, kloppend en fijn verhaal krijgt. Met de juiste boodschap, toon en/of zoekwoorden. Ze neemt je wensen net zo serieus als haar vak. Dat komt er nou van als je zo’n sensitief, intelligent en hard werkend mens bent als Marloes. Kortom: het is een plezier om met haar te werken.

Manon

SourceRepublic

‘Marloes verdiept zich in ieder onderwerp (finance, fashion, food, lifestyle, travel) waardoor ieder artikel van hoogwaardige kwaliteit is en geheel voldoet aan de wensen van de klant. Daarbij houdt zij zich altijd aan de briefing en levert waar nodig in overleg eigen input’.