De kracht van de Shetlander

Blogger Babette bracht al eens een ode aan de Shetlander. Terecht natuurlijk, want ze hebben gewoon een groots en sterk karakter en zijn ontzettend grappig. Oók als ze eigenwijs en eigenzinnig hun eigen weg gaan. Wie met Shetlanders werkt, kan niet anders dan bewondering hebben voor dat kleine paardje dat zich niet laat kennen. Ze zijn een voorbeeld voor iedereen die denkt dat hij of zij er niet toe doet. Wie zich te klein of onbelangrijk voelt, raad ik aan de wereld van de kleine paardjes te ontdekken. Size does not matter!

Blogger Amber liet al zien dat je Shetlanders prima kunt vermaken met vrijheidsdressuur. Ontzettend leuk lijkt me dat, want Shetjes zijn hartstikke leergierig. Wij hebben Isie Lief. Jawel, en lief is ze! Wel op haar voorwaarden hoor, want ze blijft een Shetlander. Dus is ze super lief tegen kinderen, maar lekker eigenwijs tegen jou als (bege)leider. Ze heeft longeren tot een soort spel verheven, waarbij het stiekem niet meevalt om haar netjes te laten luisteren. Zint haar iets niet, dan is ze zo duidelijk dat je er niet omheen kunt. Oortjes naar achteren en happen maar. Ja, soms is het met die kleine Isie uitkijken geblazen hoor. Op een goede manier, want wie kan het haar kwalijk nemen dat zij jou happend duidelijk maakt dat het kindje op haar rug wel heel erg zit te wiebelen met zijn benen? Gevoelig als ze is, vindt ze dat helemaal niet leuk. Maar ze accepteert alles prima en zolang je haar op tijd rust geeft, doet ze niet vervelend. Dat is vooral een kwestie van goed blijven kijken en luisteren naar wat ze je vertelt.

Isie is een meester in ontsnappen, maar ook dat lijkt me bijna een natuurlijke eigenschap van haar ras. Ze duikt als het even kan overal onderdoor. Bang, dat is ze nauwelijks. Toen we in januari weer eens een cursus Horsemanship kregen met daarbij een obstakelparcours, hebben we deze keer de paarden eerst geobserveerd. Wat is dat verrassend leuk! Al heel snel komt het karakter van ieder paard naar boven. Isie stapte uit zichzelf overal op af om alles te ontdekken, ook dat blauwe zeil en die gekke plank op de grond. Dat deed ze gewoon in haar eentje. De andere drie zochten juist steun bij elkaar en begonnen na lang twijfelen aan een ontdekkingstocht. Dat deden ze overigens wel ieder op een andere manier, via geur, aanraking of zicht. Probeer het zelf ook eens uit, een leuke afwisseling op het samen met je paard afleggen van een obstakelparcours.

Onze Isie heeft in haar leven twee veulens gekregen. De laatste nadat ze zelf tijdens een ontsnapping een lammetje van haar moeder scheidde en we aan haar moedergevoel hebben toegegeven. Haar tweede veulen hebben we bewust met hulp van de vele kinderen consequent opgevoed en overal al heel snel mee in aanraking laten komen. Raad eens? Hij doet nu ook werk als co-therapeut, in België! Ja, wat zijn wij trots op ‘onze’ helpende Shetlanders.

Oorspronkelijk gepubliceerd als blog op ROS Magazine.

Elke 6 weken nieuwsbrief ontvangen?

[contact-form-7 id="679" title="Email formulier"]

Met welk verhaal kan ik jou helpen?

Stuur je e-mail naar info@tekstschrijf-ster.nl. Dan neem ik zo snel mogelijk (telefonisch) contact met je op.

Brenda Dekkers

2x Woordwaarde

Als je Marloes een tekst voor je laat schrijven, dan kun je ervan uitgaan dat je een doortimmerd, kloppend en fijn verhaal krijgt. Met de juiste boodschap, toon en/of zoekwoorden. Ze neemt je wensen net zo serieus als haar vak. Dat komt er nou van als je zo’n sensitief, intelligent en hard werkend mens bent als Marloes. Kortom: het is een plezier om met haar te werken.

Manon

SourceRepublic

‘Marloes verdiept zich in ieder onderwerp (finance, fashion, food, lifestyle, travel) waardoor ieder artikel van hoogwaardige kwaliteit is en geheel voldoet aan de wensen van de klant. Daarbij houdt zij zich altijd aan de briefing en levert waar nodig in overleg eigen input’.