Boek & Meester: Benedict Wells

Vol bewondering stap ik de oude Jugendstil kerk in Rotterdam binnen waar nu Arminius huisvest. Ik kom hier om te luisteren naar Benedict Wells, maar deze indrukwekkende omgeving is een bonus. De zaal zit al goed vol en mijn vriendin en ik zoeken een plekje op één van de kerkbanken aan de zijkant. Lang hoeven we niet te wachten op interviewer Ernest van der Kwast en zijn Duitse gast.

Als Benedict gaat praten, blijkt zijn Engels vele malen beter dan verwacht. Bevlogen geeft hij antwoord op de vragen die Ernest hem stelt. De man die zich op zijn negentiende volledig toelegde op het schrijven, is positief, grappig en welbespraakt. Hij geeft interessante en wijze antwoorden, maar ook bekende verhalen over het schrijversvak. Hij heeft gesprekken met zijn personages, laat hen deels bepalen wat er gebeurt en put (vanzelfsprekend) voor een deel uit zijn eigen ervaringen, zolang dat niet te dichtbij komt althans. Het personage ‘Beck’ uit zijn net in het Nederlandse vertaalde debuut stond gewoon voor hem. Herkenbaar als je zelf fictie schrijft.

Zijn warme pleidooi voor het behoud van de boekhandel ontvangen we met applaus. Benedict vertelt hoe mensen klagen dat het zo jammer is dat de boekhandel in hun stad verdwijnt, terwijl ze er zelf iets aan kunnen doen. Precies! Vergeet online winkels. Ren allemaal nu naar je boekhandel om ze een handje te helpen. Benedict heeft de komst van zijn boeken als ebook daarom lang tegengehouden. Tot hij er niet meer omheen kon. Steeds vaker kreeg hij vriendelijke verzoeken – mensen die op vakantie wilden met zijn boek of die moeite hadden met kleine lettertypes – en hij zwichtte. Hij zag dat de verkoop van ebooks stagneerde en bedacht een middenweg. Bij de eerste publicatie, in hardcover, kun je alleen de papieren versie kopen. Pas wanneer de paperback één tot twee jaar later verschijnt, komt er ook een ebookversie. Goed voorbeeld doet volgen, zou ik zeggen.

Dan leest Benedict voor uit eigen werk, in het Duits. Hoewel ik slechts enkele woorden begrijp omdat ik de taal gewoon niet machtig ben, luister ik aandachtig. Wat een stem! En wat een passie is er te zien in zijn gezicht. Opnieuw houdt hij van zijn verhaal, van zijn personages. Alleen al daarom wil ik ‘Becks Laatste Zomer’ lezen.

Een nieuw boek heeft hij bijna klaar. Een Young Adult deze keer, want hij houdt van zichzelf uitdagen en herontdekken. Toch mogen we zeker twee tot drie jaar wachten tot we dat kunnen lezen. De schrijver wil eerst goed van zijn succes van ‘Het Einde van de Eenzaamheid’ kunnen genieten, vooral alles kunnen laten bezinken en reflecteren op wat hem overkomen is. Wat een kracht! Om zijn uitgever een plezier te doen zullen we maar zeggen, verschijnt er in augustus een boek met korte verhalen: ‘Die Wahreit über das Lügen’. Ook Jules schittert daar opnieuw in met een verhaal dat niet paste in het grotere geheel van Benedicts meesterwerk. Met zoveel liefhebbers in het publiek, wordt ook deze bundel vast een succes.

Na afloop neemt hij de tijd om zijn boeken te signeren. Hij maakt met iedereen een praatje en lijkt oprecht geïnteresseerd. Ik geef hem mijn exemplaar van ‘Het Einde van de Eenzaamheid’. Ik weet nog hoe ik genoot van zijn schrijfstijl, maar dat einde hè… dat is het enige minpunt dat ik aan zijn boek heb kunnen ontdekken.

Benedict Wells was te gast bij Boek & Meester op 12 juli 2018

benedict-wells-einde-van-de-eenzaamheid

Elke 6 weken nieuwsbrief ontvangen?

[contact-form-7 id="679" title="Email formulier"]

Met welk verhaal kan ik jou helpen?

Stuur je e-mail naar info@tekstschrijf-ster.nl. Dan neem ik zo snel mogelijk (telefonisch) contact met je op.

Brenda Dekkers

2x Woordwaarde

Als je Marloes een tekst voor je laat schrijven, dan kun je ervan uitgaan dat je een doortimmerd, kloppend en fijn verhaal krijgt. Met de juiste boodschap, toon en/of zoekwoorden. Ze neemt je wensen net zo serieus als haar vak. Dat komt er nou van als je zo’n sensitief, intelligent en hard werkend mens bent als Marloes. Kortom: het is een plezier om met haar te werken.

Manon

SourceRepublic

‘Marloes verdiept zich in ieder onderwerp (finance, fashion, food, lifestyle, travel) waardoor ieder artikel van hoogwaardige kwaliteit is en geheel voldoet aan de wensen van de klant. Daarbij houdt zij zich altijd aan de briefing en levert waar nodig in overleg eigen input’.