Angst

Ken je dat? Je ziet een vrachtwagen aankomen en knijpt spontaan met je benen omdat je denkt dat je pony zal wegvluchten. Niet handig! Natuurlijk doet hij dat dan. Dat had ik kunnen weten. Stom. En toch krijg ik die onbewuste reactie niet uit mijn systeem. Irrationele angst. Ik anticipeer op iets dat een vorige keer gebeurd is, maar wat mijn pony eigenlijk allang vergeten is. Want dat is nou het mooie van paarden, je kunt iedere keer weer opnieuw beginnen met leren. Dus een volgende keer (of eigenlijk de eerste keer al) hoeft je pony helemaal niet te schrikken van die vrachtwagen, als jij maar rustig blijft!

Laat dat nu mijn probleem zijn… Rustig blijven in een onrustige situatie. Ik zal jullie eerlijk toevertrouwen, ik ben een control freak. Ook te paard. Zie je het al voor je…? Paardrijden betekent 80% controle en je voor de overige 20% overgeven aan de natuur. Je hebt toch te maken met een levend wezen en wel een prooidier, kuddedier en vluchtdier in één. Best lastig hoor. Ik weet dat mijn angst zinloos is en toch laat ik me er vaak door leiden. Omdat ik blijkbaar stevig in het zadel zit, heeft het me nog niet in grote problemen gebracht. Maar ontspannen rijden is anders!

Werk aan de winkel dus. Wat ik zelf wel prettig vind, is dat ik me bewust ben van mijn eigen gedrag. Want daarmee beïnvloed ik, of ik nu wil of niet, mijn pony. Die vervolgens van dingen gaat schrikken waar hij echt wel zo voorbij kan stappen. En laat dat nou gezien zijn werk als co-therapeut niet handig zijn! Een schrale troost is overigens wel dat hij met kinderen op zijn rug stukken rustiger en voorzichtiger is. Maar toch sluipen er soms kleine dingetjes in, zoals onrustig met zijn kont opzij gaan als er bijvoorbeeld een tractor/vrachtwagen voorbij komt. Gelukkig heb ik de afgelopen jaren geleerd spanning los te laten. Zodra ik merk dat ik ga zitten klemmen met mijn benen of ga knijpen in de teugels, laat ik los. Direct. Onthoud: spanning is nooit goed. Dat is voor je paard het signaal dat er iets aan de hand is. Oeps, verkeerde signaal dus…

Dus: teugels losjes houden, zonder contact met de mond te verliezen, en je lijf ontspannen. Dat lukt weliswaar nog niet altijd even goed, maar het schiet wel meteen door mijn hoofd. Stiekem vind ik dat al een hele stap. Nu nog weer opnieuw leren ontspannen en “in het nu”-leven. Zijn zoals alle paarden (en dieren) zijn. Want waarom zou je ook gaan nadenken over iets dat onderweg heel misschien wel eens zou kunnen gebeuren omdat het de vorige keer toevallig nou zo gegaan is… Stom toch?

Oorspronkelijk gepubliceerd als blog op ROS Magazine.

Elke 6 weken nieuwsbrief ontvangen?

[contact-form-7 id="679" title="Email formulier"]

Met welk verhaal kan ik jou helpen?

Stuur je e-mail naar info@tekstschrijf-ster.nl. Dan neem ik zo snel mogelijk (telefonisch) contact met je op.

Brenda Dekkers

2x Woordwaarde

Als je Marloes een tekst voor je laat schrijven, dan kun je ervan uitgaan dat je een doortimmerd, kloppend en fijn verhaal krijgt. Met de juiste boodschap, toon en/of zoekwoorden. Ze neemt je wensen net zo serieus als haar vak. Dat komt er nou van als je zo’n sensitief, intelligent en hard werkend mens bent als Marloes. Kortom: het is een plezier om met haar te werken.

Manon

SourceRepublic

‘Marloes verdiept zich in ieder onderwerp (finance, fashion, food, lifestyle, travel) waardoor ieder artikel van hoogwaardige kwaliteit is en geheel voldoet aan de wensen van de klant. Daarbij houdt zij zich altijd aan de briefing en levert waar nodig in overleg eigen input’.