Afscheid van een verhalenverteller

Mijn oma was een verhalenverteller. Een bode, zoals mijn moeder het tijdens de uitvaart verwoordde. Was ik met oma in gesprek, dan kon ze mij in geuren en kleuren van alles vertellen. Wiens dochter of zoon die ene persoon wel niet was, waar ze vroeger gewoond hadden en met wie iedereen in dat gezin uiteindelijk getrouwd was. Weet je wel, de familie Goossens, waarvan er eentje getrouwd is met Jochems, en ik kende dan toevallig diegene van Jochems. Kreeg ik meteen het hele verhaal van die familie erbij. Mijn oma kende iedereen. Zo voelde het. Zij kende iedereen. Iedereen kende haar.

Met oma zijn ontzettend veel verhalen gestorven. Ik had ze, achteraf gezien, liever voor haar opgeschreven. Nu zijn alle verhalen zo zonder pardon met haar het graf ingegaan. Een raar idee. Nooit meer kunnen vragen ‘oma, ken je die?’ en dan een verhaal over vroeger aanhoren. Wat ben ik blij dat ik haar een paar jaar geleden naar opa heb gevraagd. Ineens dacht ik: ik ken hun verhaal niet! Oma’s ogen gingen sprankelen toen ze sprak over haar geliefde man, veel te jong overleden.

Hoe ouder ik werd, hoe meer ik oma bewonderde. Op de uitvaart kwam alles samen. De kerk zat bomvol. Met familie en vrienden van oma, maar ook van ons. Mijn oma was goed in contact onderhouden. Persoonlijk, met een wekelijkse belafspraak of alleen een kerstkaartje. Maar er was contact. Mijn oma bekommerde zich zelfs om de kleinkinderen van haar neven en nichten. Zij kende iedereen. Iedereen kende haar. Wat een vrouw. Wat een gemis. Nooit meer naar haar verhalen luisteren.

Elke 6 weken nieuwsbrief ontvangen?

[contact-form-7 id="679" title="Email formulier"]

Met welk verhaal kan ik jou helpen?

Stuur je e-mail naar info@tekstschrijf-ster.nl. Dan neem ik zo snel mogelijk (telefonisch) contact met je op.

Brenda Dekkers

2x Woordwaarde

Als je Marloes een tekst voor je laat schrijven, dan kun je ervan uitgaan dat je een doortimmerd, kloppend en fijn verhaal krijgt. Met de juiste boodschap, toon en/of zoekwoorden. Ze neemt je wensen net zo serieus als haar vak. Dat komt er nou van als je zo’n sensitief, intelligent en hard werkend mens bent als Marloes. Kortom: het is een plezier om met haar te werken.

Manon

SourceRepublic

‘Marloes verdiept zich in ieder onderwerp (finance, fashion, food, lifestyle, travel) waardoor ieder artikel van hoogwaardige kwaliteit is en geheel voldoet aan de wensen van de klant. Daarbij houdt zij zich altijd aan de briefing en levert waar nodig in overleg eigen input’.